Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Δερματολόγος αποκαλύπτει όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε στα μαλλιά σας τον χειμώνα

 Νιώθετε πως τα μαλλιά σας τον χειμώνα λαδώνουν πολύ εύκολα, φριζάρουν ή απλώς δεν «στρώνουν» ωραία όταν ξυπνάτε; Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησής τους.

Η δερματολόγος Angela Onuoha έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής και αποκαλύπτει τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας και όσα πρέπει να αλλάξουμε τους χειμερινούς μήνες, για να ξυπνάμε κάθε μέρα με

ωραία μαλλιά.

Λάθος #1: Βγαίνετε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά

Δεν το ακούμε πρώτη φορά… έχει προηγηθεί η Ελληνίδα μάνα που εκτός από την απαραίτητη ζακέτα, επιβάλλει να «μη βγαίνεις από το σπίτι με βρεγμένα μαλλιά». Αυτή όμως είναι και η συμβουλή της Angela Onuoha που λέει: «Αποφεύγω να αφήνω τα μαλλιά μου βρεγμένα, για να στεγνώσουν φυσικά. Όχι μόνο παίρνει πολύ χρόνο για να στεγνώσουν, αλλά έτσι τα μαλλιά μου βρίσκονται στην πιο εύθραυστη κατάστασή τους». Σύμφωνα με την ίδια, όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, έχουν πιο ελαστική υφή και μπορούν να κοπούν πιο εύκολα σε σύγκριση με όταν είναι στεγνά.

Επιπλέον, «όταν βγαίνετε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά, μπορεί να παγώσουν και να σπάσουν», προσθέτει η Onuoha, κάτι που εξηγεί, γιατί παρατηρούμε τις τρίχες των μαλλιών μας να προεξέχουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα (και νομίζουμε ότι είναι φριζάρισμα).

Tip! Η Onuoha μας προτρέπει να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με σεσουάρ, όμως είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε θερμοπροστατευτικό σπρέι και να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο (βλ. παρακάτω το #3).


Λάθος #2: Χρησιμοποιείτε πολύ κοντίσιονερ

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, δεν χρειάζεται να βάλετε περισσότερο κοντίσιονερ. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε τη «μέθοδο σάντουιτς» της Onuoha. «Χρησιμοποιώ τη μέθοδο “σάντουιτς” όταν νιώθω ότι τα μαλλιά μου είναι πιο ξηρά και εύθραυστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Απλώστε το κοντίσιονερ σε νωπά μαλλιά, αφήστε το να κάνει τα μαγικά του για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Στη συνέχεια, πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, ξεπλύνετε και εφαρμόστε ξανά κοντίσιονερ ή την αγαπημένη σας μάσκα μαλλιών. Ύστερα από λίγα λεπτά, ξεπλύνετε πολύ καλά».

Tip! Προσοχή στο πώς εφαρμόζετε το κοντίσιονερ ή τη μάσκα μαλλιών σας. «Πάντα να στύβετε πρώτα το νερό από τα μαλλιά», συμβουλεύει η Onuoha, καθώς έτσι δεν φεύγει το προϊόν και αφήνετε περισσότερο χρόνο στα μαλλιά σας να απορροφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του κοντίσιονερ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον τρόπο εφαρμογής κοντίσιονερ που προτείνει η Onuoha:

Λάθος #3: Στεγνώνετε τα μαλλιά σας όταν είναι πολύ βρεγμένα

Κι όμως, το σεσουάρ θέλει τον τρόπο του. Κατά την Onuoha είναι απαγορευτικό να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το που βγάλετε την πετσέτα. «Η χρήση τόσο μεγάλης θερμότητας σε βρεγμένα μαλλιά θερμαίνει το νερό στις τούφες των μαλλιών πριν αυτό εξατμιστεί», εξηγεί η ίδια. «Αυτό θα τα κάνει κυριολεκτικά να βράσουν». Επιπλέον, η Onuoha λέει ότι έτσι αφυδατώνεται το τριχωτό της κεφαλής σας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να έχετε φαγούρα και πιτυρίδα.

Tip! «Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα μικροϊνών και βεβαιωθείτε ότι έχετε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τα μαλλιά», λέει η Onuoha.

Λάθος #4: Δεν χρησιμοποιείτε σιλικόνη στα προϊόντα μαλλιών

Να και κάτι που μας παραξένεψε. Σύμφωνα με την Onuoha, «αν τα μαλλιά είναι ήδη κατεστραμμένα, μπορεί να φαίνονται ξηρά και αυτό οφείλεται στις αλλαγές του καιρού και της υγρασίας. Τον χειμώνα, υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ήλιος αντανακλά φυσικά το φως, γεγονός που κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο λαμπερά το καλοκαίρι σε σύγκριση με τους ψυχρούς μήνες».

Η Onuoha αγαπά τα φυσικά έλαια που δίνουν λάμψη, αλλά της αρέσουν και τα έλαια με βάση τη σιλικόνη. Συχνά η σιλικόνη δαιμονοποιείται ότι βαραίνει τα μαλλιά ή ότι τα κάνει λιπαρά.

Σήμερα όμως, οι περισσότερες σιλικόνες που χρησιμοποιούνται στη φροντίδα των μαλλιών είναι ελαφριές και ξεπλένονται πολύ εύκολα. «Τα έλαια με βάση τη σιλικόνη μπορούν να βοηθήσουν στη λιπαρότητα της τρίχας, κάνοντάς την να φαίνεται πιο λεία, ενώ παράλληλα την προστατεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον», λέει η Onuoha.

Λάθος #5: Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά βούρτσα με τρίχες


Δυστυχώς, πολλά χτενίσματα απαιτούν styling με βούρτσα με τρίχες, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός όγκος. Αν κάνετε τακτικά styling στα μαλλιά σας, χρησιμοποιείτε σπρέι προστασίας από τη θερμότητα και περιποιείστε τα μαλλιά σας με κοντίσιονερ κάθε φορά που τα λούζετε, τότε κάνετε όλα τα σωστά βήματα.

«Προσωπικά, δεν είμαι μεγάλη φαν των βουρτσών με τρίχες», λέει η Onuoha. «Δημιουργούν καταπληκτικά χτενίσματα, αλλά λόγω της θερμότητας και των κινήσεων που απαιτούνται για την επίτευξη ενός look, υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε την τρίχα σας με το υπερβολικό βούρτσισμα των μαλλιών». Η Onuoha λέει ότι οι βούρτσες με τρίχες μπορούν μακροπρόθεσμα να αποδυναμώσουν την τρίχα.

Tip! Αντί για βούρτσα με σκληρές τρίχες, η Onuoha προτείνει να επιλέξετε μια πιο απαλή βούρτσα με εύκαμπτα δόντια. «Έτσι θα περιορίσετε την τριβή στα μαλλιά».

Πηγή

Επισκεφτείτε το  blog μας ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, για μαγειρική, κατασκευές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου