Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Κοτόπουλο γιουβέτσι με πάπρικα

Γαστρονόμος

Υλικά

Μερίδες: 6

 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια

 350 γρ. κριθαράκι ψιλό

 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

 1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες

 2 κλωνάρια θυμάρι + 2 κλωνάρια ρίγανη

 150 ml ελαιόλαδο

 2 φύλλα δάφνης

 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Για το κοτόπουλο γιουβέτσι, ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 2– 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη και τα μυρωδικά, την πάπρικα και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο..

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Το αδειάζουμε σε ταψί.

Από πάνω τακτοποιούμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να υπερκαλύπτει κατά 2 εκ. το κριθαράκι.

 

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου