Γαστρονόμος
Υλικά
Μερίδες: 6
1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
350 γρ. κριθαράκι ψιλό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες
2 κλωνάρια θυμάρι + 2 κλωνάρια ρίγανη
150 ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο γιουβέτσι, ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 2– 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη και τα μυρωδικά, την πάπρικα και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο..
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Το αδειάζουμε σε ταψί.
Από πάνω τακτοποιούμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να υπερκαλύπτει κατά 2 εκ. το κριθαράκι.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου