Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Μοσχάρι σκαρτσοτσέτα in umido, από τα Επτάνησα

Αριστοτέλης Μέγκουλας

Υλικά

Μερίδες: 6

 1.500 γρ. λεπτές μοσχαρίσιες φέτες από κιλότο ή νουά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τις πλατύνει και να τις χτυπήσει σαν σνίτσελ)

 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές φέτες

 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια

 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες

 4-5 μέτριες ντομάτες, τριμμένες

 200 γρ. κεφαλογραβιέρα σκληρή, κομμένη σε μπαστουνάκια μήκους 7-8 εκ. και πάχους 0,5 εκ.

 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 1 ξυλάκι κανέλα

 200 ml λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Κακοτρύγης

 50 γρ. βούτυρο Κερκύρας

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι σκαρτσοτσέτα in umido αλατοπιπερώνουμε τις μοσχαρίσιες φέτες και τοποθετούμε στην άκρη της καθεμιάς από 1 μπαστουνάκι τυρί.

Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ή κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σκαρτσοτσέτα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την κανέλα και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ξαναβάζουμε τα σκαρτσοτσέτα στην κατσαρόλα μαζί με τα ζουμάκια που θα έχουν αφήσει, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου